Published 10 lipnja, 2024

Klađenje na utrke pasa može biti prilično uzbudljivo, no istovremeno komplicirano za početnike. Zato je potrebno razumjeti osnove ovog „sporta”, provesti temeljito istraživanje o prijašnjim performansama pasa i analizirati teren na kojem se odvija utrka.

Osim toga, važno je pratiti trendove klađenja te ispravno tumačiti koeficijente. Ako i vas zanima kako se kladiti na utrke pasa, ostanite s nama jer otvaramo zanimljiva poglavlja.

Kako izgledaju utrke pasa?

Utrke pasa su natjecateljski sport na koji se kladi veliki broj igrača. Vjerojatno ste onda već upoznati s time da je princip ovakvih igara sljedeći: naime, na stazi se koriste umjetni odnosno mehanički zečevi koji služe kao mamci.

Oni sve vrijeme trče ispred njih dok ovi ne pređu liniju cilja. Utrke pasa u većini zemalja služe uglavnom za razonodu. Premda u mnogim kladionicama one zauzimaju veliki dio cjelokupne industrije klađenja.

Princip funkcioniranja utrke

Mehanički zec ima ulogu živog plijena koji se koristio u izvornim trkama. Prvi put je predstavljen početkom 20. stoljeća. Najčešći oblik mehaničkog zeca koji se danas koristi vrlo je sličan izvornom dizajnu. Obično je riječ o malom predmetu pričvršćenom za nosač odnosno ruku koja je postavljena na motorizirano vozilo ili „tračnicu”.

Cilj je da oponaša kretanje živog plijena kako bi se potaknula urođena želja hrtova za jurnjavom. Neki mehanički zečevi izrađeni su tako da izgledaju poput malih životinja. Najčešće i jesu nalik na zečeve, dok drugi mogu biti jednostavnijeg oblika, poput skupa određenih predmeta nalik na zastavice.

Mamac se kreće brzinom koja potiče hrtove da ga ulove, ali im ne dopušta da ga dostignu. Glavni čimbenici koji utječu na rad mamca su brzina, vidljivost i buka.

Brzina i vidljivost mamca te buka

Brzina i kretanje mehaničkog zeca namjerno su dizajnirani tako da su na neuhvatljivoj udaljenosti ispred najbržeg hrta. Ovi čimbenici variraju ovisno o stazi i vrsti površine. Ali općenito govoreći, zec je dovoljno brz da potakne hrtove da trče što je brže moguće.

U prosjeku hrtovi mogu doseći brzinu do 70 km/h što ih čini jednom od najbržih pasmina pasa. Stoga, mehanički zec mora održavati brzinu koja ga drži izvan dohvata, a da se i dalje doima uhvatljivim.

Osoba koja kontrolira brzinu i smjer kretanja mehaničkog zeca igra ključnu ulogu u održavanju ovih idealnih uvjeta. Dakle, ona mora voditi računa o tome da zec održava konstantnu, vodeću udaljenost te da se uspješno nosi sa svim nezgodnim situacijama tijekom utrke.

Mehanički zec treba biti dovoljno vidljiv psima oko cijele staze. Neki mamci stvaraju prepoznatljivu buku kako bi privukli pozornost pasa. To također neminovno utječe na sveukupne rezultate utrke.

Strategije klađenja na utrke pasa

Ako ste novi u ovom okruženju i ne znate kako se kladiti na utrke pasa, donosimo vam nekoliko strategija klađenja. Analizirajte ih kako biste postigli uspješnije rezultate u klađenju na hrtove.

  • Započnite s jednostavnim okladama – početnici bi trebali započeti s jednostavnim okladama poput klađenja na pobjednika, na sveukupni plasman od/do ili se kladite na to koji će pas završiti prvi, drugi ili treći.
  • Izbjegnite zamku favoriziranja – nemojte slijepo slijediti favorita. Umjesto toga, oslonite se na svoje istraživanje i razumijevanje pojedine pasmine.
  • Klasično klađenje – kao početnik izbjegavajte pristup “sve ili ništa”. Preporučujemo stavljati male oklade na više utrka umjesto da stavljate veliki iznos na jednu utrku.
  • Praćenje trendova klađenja – određene pasmine mogu imati različite trendove klađenja. Ključno je identificirati te trendove.

Vrste oklada za klađenje na utrke pasa

Jako je puno pojmova s kojima biste se trebali upoznati prije nego što se odlučite za klađenje na utrke pasa. Najčešća je pojedinačna oklada. Pojedinci koji vjeruju da znaju ishod nekoliko utrka mogu odigrati višestruku okladu. Ovo su zapravo osnove, dok će se iskusniji kladioničari uključiti u oklade poput prognoze i trostruke oklade.

Zatim, ako ste stvarno jedan od najinteligentnijih kladioničara, preporučili bismo vam da iskoristite prednosti quinella i exacta box oklada. U sljedećem odjeljku dodatno ćemo pojasniti što koja oklada znači. Upoznajte se sa svakom od njih kako biste poboljšali vaše iskustvo klađenja.

Pojedinačna oklada

Pojedinačna oklada zapravo je osnovna, ako se kladite na utrke pasa. To znači da se kladite na pobjedu određenog psa. Ako utrka završi tako kao ste prognozirali, oklada je dobitna. Ovu okladu preporučujemo ako mislite da će taj jedan hrt pobijediti u utrci, ali ne znate puno o tome. Definitivno dobar način za početak.

Višestruka oklada

Višestruke oklade, inače su poznate kao zbirne oklade. One funkcioniraju tako da se vremenski mjere izgledi za dva događaja – na primjer oklada 2/1 i oklada 3/1 se kombiniraju da postanu oklada 6/1.

Ovo počinje s dvostrukim okladama koje podrazumijevaju samo dva odabira. Zatim potencijalni dobitak i ulog dvostruke oklade postaje uloga za trostruku,zatim za četverostruku, peterostruku i tako dalje. Većina kladionica dopušta do četrnaest ili petnaest odabira.

Forecast oklada ili exacta

Forecast oklada je jednostavna. Sve što trebate učiniti je kladiti se na dva hrta; na onoga koji će završiti prvi i na onoga koji će završiti drugi.

Obrnuta forecast oklada je kada se kladite na to da će dva hrta završiti na 1. i 2. mjestu, bez obzira na redoslijed. U tom se slučaju radi o dvije odvojene oklade, jer se pola uloga stavlja na pobjedu bilo kojeg od dva odabrana psa.

Trifecta oklada

Trifecta oklada slična je forecast okladi, ali je prikladnija za igrače koji još bolje razumiju kako funkcioniraju hrtovi. Ovaj put, umjesto samo na prvo i drugo mjesto, morate se kladiti na prvo, drugo i treće mjesto.

Naravno, koeficijenti za ovu vrstu oklada prilično visoki. Kod trifecta oklade odabirete, dakle, tri hrta koji će završiti na prvom, drugom i trećem mjestu prema točno određenom redoslijedu.

Quinella ili exacta box oklada

Quinella oklada je poput forecast oklade jer se kladite na to koja će dva hrta završiti prvi odnosno drugi, i to bilo kojim redoslijedom.

Exacta box se obično odnosi na istu stvar, ali može biti i riječ o trostrukoj okladi čiji ishod također ne ovisi o redoslijedu. Ovo je prilično racionalna oklada jer možete kombinirati tri najbolje ocijenjena psa u utrci.

Superfecta

Oklada se odigrava na 4 psa koja moraju završiti na 1., 2., 3. i 4. mjestu točnim redoslijedom.

Oklada „odaberi 3”

Ova je oklada također prilično jednostavna; kladite se na to da će jedan hrt pobijediti u tri utrke zaredom. Trebali bi je odigravati samo najiskusniji kladioničari. Vjerojatnost da jedan pas pobijedi tri puta zaredom je prilično mala.

Oklada „odaberi 6”

Slično kao i kod prethodne oklade, samo što odabrani hrt treba pobijediti u 6 utrka, umjesto na dosadašnje 3.

Taktika kod klađenja na utrke pasa

Kada je riječ o tome kako se kladiti na pse, postoji nekoliko taktika kojima se možete poslužiti.

Upoznajte stazu i uvjete

Važno je razumjeti kako različite staze mogu utjecati na utrku. Na primjer, neki psi mogu biti bolji na mekšim površinama, dok drugi mogu biti bolji na tvrđim. Slično tome, vremenski uvjeti i sastav staze također mogu utjecati na ishod utrke. Varijacije materijala poput pijeska, prljavštine ili sintetičkih spojeva mogu utjecati na performanse psa.

Što se tiče vremena, ako, primjerice, pada kiša, nekim psima u tom trenutku ne odgovaraju maratonske utrke; takvi psi brže brže u sunčanim uvjetima zbog tvrđe površine. Stoga, kada analizirajte dosadašnji uspjeh psa, razmislite o tome kakvo je vrijeme bilo na dan kada je ili pobijedio ili došao zadnji.

Pojednostavljeno rečeno, ako pas nikada nije pobijedio na utrci tijekom koje je padala kiša, onda se stvarno ne biste trebali kladiti na njega da će pobijediti tog kišnog dana.

Analizirajte favorite

Ponekad favoriti mogu biti postići lošiji rezultat od autsajdera. Ako mislite da ponovno postoji dovoljno čvrst razlog za to, isplati se razmisliti dvaput. Analizirajte konkurenciju, jer uvijek postoje psi koji s vremena na vrijeme znaju iznenaditi.

Tumačenje koeficijenata u utrkama pasa

Razumijevanje načina na koji funkcioniraju koeficijenti kada je riječ o tome kako se kladiti na utrke pasa ključno je za odigravanje racionalnih oklada. Koeficijenti predstavljaju vjerojatnost da će određeni pas pobijediti u utrci.

Stoga je vjerojatnije da će pobijediti pas s nižim izgledima, nego pas s višim koeficijentima. Ipak, to ne znači da se uvijek trebate kladiti na favorita, kao što smo ranije spomenuli. Iskusni kladioničari znaju da ponekad psi s većim koeficijentima mogu iznenaditi.

Kreirajte plan klađenja

Izradite plan klađenja na temelju kojeg će vaše klađenje biti pod kontrolom. Dakle, unaprijed postavite proračun. Ne stavljajte sav novac na jednu okladu. Radije rasporedite oklade kako biste učinkovitije upravljali rizikom.

Ne jurite za gubitcima

Vodite evidenciju vaših oklada kako biste ih mogli pregledavati i učiti iz njih. Bit će dana i kada ćete pobjeđivati i kada ćete gubiti. Ako se suočavate s nizom gubitaka, bolje je zastati i pregledati situaciju još jednom.

Na kraju, ali ne manje važno, učite od iskusnih igrača. Stjecanje uvida od iskusnih kladioničara omogućit će vam bolje razumijevanje svih aspekata koji igraju ključnu ulogu u ishodima pojedinih utrka.

Najčešće postavljena pitanja

Ako se pitate kako se kladiti na utrke pasa legalno, to možete učiniti u bilo kojoj kladionici u Hrvatskoj koja posjeduje valjanu licencu. Klađenje na utrke pasa je legalno baš kao i drugi oblici klađenja.

Više je čimbenika koji određuju „najbolju okladu” kada su u pitanju utrke psa. Ako ste početnik, najbolja oklada je pojedinačna, kada se kladite na to da će jedan pas pobijediti na utrci.

Iskusni igrači možda će radije posegnuti za trifecta okladom u kojoj se klade na to koji će psi završiti na 1., 2. i 3. mjestu točno određenim redoslijedom.

Najnoviji postovi

Najbolja Online Casina u Hrvatskoj Koja Nude Besplatne Vrtnje
Najbolja online casina u Hrvatskoj koja nude besplatne vrtnje lip 2024

Ove vrste bonusa privlače pažnju igrača. Kao što sami naziv sugerira, besplatne vrtnje su dodatne ponude.…

Kako Se Kladiti Na Pse
Kako se kladiti na utrke pasa: vrste oklada, strategije i taktike klađenja

Klađenje na utrke pasa može biti prilično uzbudljivo, no istovremeno komplicirano za početnike. Zato je potrebno…

Kako se kladiti
Kako se kladiti na sport? Vodič za početnike

Sportsko klađenje postaje sve popularnije u našoj zemlji. Stoga ne čudi da je i ponuda sportskih…

Bonus bez depozita
Bonus bez depozita – Kako funkcionira i zašto je popularan?

Bonus bez depozita najpopularnija je promocija koju nude online casina. To nije nikakvo čudo, jer igrač…

Sistemsko klađenje
Vodič za sistemsko klađenje – kako funkcionira?

Sistemsko klađenje je vrsta višestrukih oklada. Za razliku od zbirnih odnosno akumuliranih oklada, sistemska vam dopušta…

Admiral Casino
Admiral casino bonus od 100% do 1000 eura za sve novoregistrirane igrače na Admiral online lip 2024

Admiral casino je za sve svoje nove igrače pripremio Admiral casino bonus dobrodošlice maksimalnog iznosa do…