Kolačići

Mi vjerujemo u transparentnost prema našim korisnicima u odnosu na način na koji mi prikupljamo i koristimo njihove podatke. Kako biste saznali više o tome i nama, kao voditelju obrade podataka, možete pročitati naša Pravila privatnosti.

Ova Pravila o kolačićima namijenjena su kako bi korisnicima mrežne stranice (“vi”) pojasnila kako, kada i zašto koristimo kolačiće.

Za informacije o tome kako brisati ili blokirati kolačiće, pogledajte odlomak Kako mogu promijeniti svoje postavke kolačića? u nastavku. Međutim, prije nego što napravite bilo što vezano za kolačiće, toplo vam preporučujemo da pročitate ova pravila.

Koje informacije možete naći u ovim pravilima?

Naše korištenje kolačića

O kolačićima

Koje kolačiće koristimo i koja je njihova svrha?

Osnovni kolačići

Preferencijski i funkcionalni kolačići

Analitički kolačići

Kolačići treće strane

Kako mogu promijeniti svoje postavke kolačića?

Odbijanje usluga treće strane koje koristimo

Promjena postavki preglednika

Kako onemogućiti Flash kolačiće

Klauzula promjenjivosti

Naše korištenje kolačića

Svaki preglednik koji posjeti našu mrežnu stranicu od nas će primiti kolačiće. Ukoliko kolačići koje koristimo nisu potpuno nužni za omogućavanje ove mrežne stranice, od vas ćemo zatražiti pristanak na naše korištenje kolačića kad prvi put posjetite našu mrežnu stranicu.

Na našoj mrežnoj stranici koristimo kolačiće jer želimo da svi naši korisnici imaju najbolje moguće iskustvo na stranici. Informacije osigurane putem kolačića omogućavaju optimiziranje vašeg iskustva.

Kolačići obično ne sadrže nikakve informacije koje osobno identificiraju korisnika, ali osobne informacije koje o vama pohranjujemo mogu biti povezane s informacijama pohranjenim u i pribavljenih putem kolačića. U našim Pravilima privatnosti možete saznati više o tome koji se osobni podaci vezani za naše korisnike obrađuju.

Povratak na početak

O kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje mrežne stranice koje posjetite postavljaju na vaš uređaj. To omogućava mrežnoj stranici da zapamti vaše postupke i želje (kao što su prijava, jezik, veličina fonta i druge preferencije prikaza) tijekom određenog razdoblja pa ih ne morate ponovno unositi kad se vratite na stranicu ili se prebacujete s jedne stranice na drugu. Korištenje kolačića pomaže vam u učinkovitom kretanju među stranicama, pomažu zapamtiti vaše preferencije i poboljšavaju vaše iskustvo pretraživanja u drugom smislu. Kolačići mogu pomoći i u osiguranju da je marketing koji vidite na Internetu relevantniji za vas i vaše interese.

Druge tehnologije, uključujući i podatke koje mi pohranjujemo na vašem mrežnom pregledniku ili uređaju, identifikatori povezani s vašim uređajem i drugim softverom, koriste se za sličnu svrhu. U ovim pravilima, sve te tehnologije nazivamo “kolačići.”

Kolačići se mogu klasificirati prema njihovom životnom vijeku, domeni kojoj pripadaju i mjesto pohranjivanja.

Prema životnom vijeku, kolačići mogu biti:

 • sesijski kolačići koji se brišu kad korisnik zatvori preglednik – sesijski kolačići traju samo koliko traje i sesija (obično trenutni posjet mrežnoj stranici ili sesija preglednika).
 • trajni kolačići koji ostaju na računalu/ uređaju korisnika tijekom unaprijed određenog razdoblja (osim ako ih korisnik ne obriše prije datuma isteka). Trajni kolačići nam pomažu da vas prepoznamo pa vam je lakše vratiti se na našu mrežnu stranicu ili komunicirati s našim uslugama, bez potrebe da se svaki put prijavite ili mijenjate svoje postavke. Nakon vaše registracije, trajni kolačić ostaje u vašem pregledniku i ponovno će se učitati kad se vratite na našu stranicu.

Prema domeni kojoj pripadaju, mogu biti:

 • kolačići prve strane koje postavlja mrežni poslužitelj posjećene stranice i koji dijele istu domenu ili
 • kolačići treće strane koje pohranjuje domena koja se razlikuje od domene posjećene stranice. Ovo se može dogoditi kad mrežna stranica preporuči datoteku, kao što je JavaScript, a nalazi se van vlastite domene.

Uzimajući u obzir gdje su kolačići pohranjeni, postoje:

 • kolačići preglednika koje šalje mrežna stranica i koji se pohranjuju na pregledniku korisnika. Kolačići preglednika pohranjuju manje od Flash kolačića i može im pristupiti samo preglednik na kojem su kolačići pohranjeni.
 • flash kolačići su poznati kao lokalno dijeljeni objekti i razlikuju se od kolačića preglednika zbog količine, vrste i načina na koji se podaci pohranjuju. Oni se pohranjuju van preglednika i može im pristupiti više preglednika na istom računalu.

Kako biste saznali više o kolačićima, posjetite www.aboutcookies.org ili www.allaboutcookies.org.

Povratak na početak

Koje kolačiće koristimo i koja je njihova svrha?

Koristimo sve vrste kolačića koje su ranije objašnjene. Detaljan opis naših kolačića, njihove funkcije i izvore možete pronaći u nastavku.

Osnovni kolačići

Osnovni su kolačići nužni kako bi naša mrežna stranica učinkovito radila. Oni pomažu napraviti mrežnu stranicu iskoristivom omogućavanjem osnovnih funkcionalnosti, kao što je kretanje po stranici i pristup sigurnim područjima na mrežnoj stranici. Ova vrsta kolačića može se koristiti za zaštitu i ubrzavanje naše mrežne stranice putem automatske optimizacije isporuke našeg sadržaja. Na taj način dobivate najbrže vrijeme učitavanja stranice i najbolje performanse. Isto tako, osnovni se kolačići mogu koristiti iz sigurnosnih razloga i za identificiranje naših provjerenih posjetitelja. Oni mogu filtrirati botove i razlikovati ih od legitimnih korisnika, sprječavajući bilo koji oblik spam aktivnosti na našoj mrežnoj stranici.

Ovi kolačići ne odgovaraju identifikacijskom broju bilo kojeg korisnika naše mrežne aplikacije, a kolačići ne pohranjuju niti jednu informaciju koja može identificirati osobu. Savjetujemo vam da ne isključujete ove kolačiće. Ako namjestite svoj preglednik da blokira ili vas obavijesti o ovim kolačićima, imajte na umu da nakon toga neki dijelovi mrežne stranice možda neće funkcionirati.

Preferencijski i funkcionalni kolačići

Preferencijski kolačići omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti informacije koje mijenjaju način na koji se mrežna stranica ponaša ili kako izgleda, kao što je vaš omiljeni jezik ili područje u kojem se nalazite. Oni se mogu koristiti i za osiguranje usluga koje ste tražili, kao što je gledanje videozapisa, komentiranje na blogu ili korištenje usluge chata uživo.

Analitički kolačići

Analitički kolačići pomažu vlasnicima mrežne stranice da razumiju kako posjetitelji komuniciraju s mrežnim stranicama, putem anonimnog prikupljanja i izvješćivanja o tome. Mi koristimo različite analitičke kolačiće kako bismo analizirali informacije o tome kako se koristi naša mrežna stranica. Analitički kolačići mogu obrađivati informacije o broju posjetitelja mrežne stranice, odakle posjetitelji mrežne stranice dolaze, stranicama koje posjećuju, aktivnostima pregledavanja, preuzimanjima, informacije o agentu korisnika, vremenu provedenom na mrežnoj stranici i približnoj geolokaciji uređaja koji koristite za pristupanje našoj mrežnoj stranici. Ove informacije koristimo za kompiliranje izvješća koje nam pomaže da poboljšamo našu mrežnu stranicu.

Izvješća se mogu vizualno prezentirati putem toplinskih mapa i anonimnih snimki zaslona. Svi podaci koje mi obrađujemo putem korištenja ove vrste kolačića predstavljeni su u skupnom obliku i/ ili su pseudonimizirani.

Većinom koristimo analitičke kolačiće koje osigurava Clicky. Međutim, trebate imati na umu da mi možemo koristiti analitičke kolačiće koje osiguravaju druge tvrtke čije usluge mi možemo koristiti za analitiku i u svrhu analitike.

Kolačići treće strane

Treće strane mogu postaviti kolačiće kad posjetite našu mrežnu stranicu. Ponekad je razlog tome što zapošljavamo treću stranu kako bi pružala usluge u naše ime. U drugim slučajevima, to je iz razloga što naša mrežna stranica sadrži oglase trećih strana ili sadržaj, kao što su videozapisi i vijesti. Budući da se vaš preglednik povezuje s mrežnim poslužiteljima tih trećih strana kako bi pozvao taj sadržaj, treće su strane u mogućnosti postaviti ili čitati vlastite kolačiće na vašem uređaju i mogu prikupljati informacije o vašim mrežnim aktivnostima na mrežnim stranicama ili mrežnim uslugama. Na kraju, u nekim slučajevima kolačići za praćenje mogu biti nužni za učinkovito korištenje poveznica suradnika i za kvalitetu rada ugovora sa suradnicima koje smo uspostavili.

Povratak na početak

Kako mogu promijeniti svoje postavke kolačića?

U bilo kojem trenutku možete odabrati onemogućavanje nekih ili svih kolačića. Za onemogućavanje kolačića imate nekoliko načina.

Odbijte usluge treće strane koje mi koristimo

Možete odbiti praćenje nekih pružatelja usluga treće strane na koje se većinom oslanjamo, praćenjem uputa koje daju:

Promjena postavki preglednika

Najčešće korišteni preglednici omogućavaju vam upravljanje većinom kolačića putem postavki preglednika. Zapamtite da, ako ograničite mogućnost mrežne stranice da postavi kolačiće, od tog trenutka vaše ukupno korisničko iskustvo, iz razloga što (među ostalim) više neće biti personalizirano za vas.

Ako i dalje ne želite primati kolačiće s naše mrežne stranice, možete promijeniti postavke preglednika na uređaju koji koristite za pristupanje našim uslugama. U nastavku možete naći kratke upute o onesposobljavanju kolačića na najpopularnijim Internet preglednicima. Isto tako, možete pronaći poveznice dijela za upravljanje kolačićima na najpopularnijim internetskim preglednicima. Pažljivo pročitajte sljedeće upute:

 • Internet Explorer: Kliknite na gumb Tools, zatim na Internet Options. U izborniku General, odaberite Browsing history, kliknite na Settings. Zatim kliknite na Select files i odaberite kolačić(e) koji želite onemogućiti. Zatim zatvorite prozor koji sadrži popis kolačića i kliknite dva puta na OK za povratak na Internet. Više je uputa dostupno ovdje.
 • Firefox browser: Kliknite na ikonu Firefox Menu, zatim na gumb Tools, zatim Options; u prozoru koji se pojavi odaberite Privacy i označite Remove Specific Cookies. Odaberite kolačiće koje želite onemogućiti i zatim ih uklonite. Više je uputa dostupno ovdje.
 • Safari: Kliknite na gumb Settings, zatim na Preferences. U prozoru koji se pojavi odaberite Privacy/Security i kliknite na Show Cookies. Odaberite kolačiće koje želite onemogućiti, zatim kliknite na Delete ili Delete All. Više je uputa dostupno ovdje.
 • Chrome: kliknite na Google Chrome izbornik, zatim na Settings. Na dnu stranice kliknite na Advanced Settings. U dijelu Privacy, kliknite na Content Settings. Za onemogućavanje kolačića:
  • Odaberite Block sites from storing any data;
  • Kliknite na Cookies and site dana, zatim prijeđite mišem preko mrežne stranice koja je stvorila kolačić i kliknite X u desnom kutu ili kliknite na Remove All.
 • Više je uputa dostupno ovdje.
 • Safari (mobilni) – Za više informacija, posjetite sljedeću poveznicu.

Za upute o načinu onemogućavanja kolačića na internetskom pregledniku koji nije naveden iznad, pogledajte dokumentaciju koju je osigurao proizvođač vašeg preglednika.

Kako onemogućiti Flash kolačiće

Promjena postavki preglednika neće ukloniti Flash kolačiće. Ako želite onemogućiti Flash kolačiće, upute možete dobiti ovdje. Ako onemogućite Flash kolačiće, nećete imati pristup brojnim značajkama koje vaše iskustvo čine učinkovitijim, a neke od naših usluga neće pravilno raditi.

Povratak na početak

Klauzula promjenjivosti

Možda će biti nužno povremeno dopuniti Pravila o kolačićima na temelju promjenjivih tehničkih i poslovnih potreba ili radi usklađivanja s legislativom ili regulatornim zahtjevima zakona o zaštiti podataka EU.

Osnovne promjene su one koje utječu na vaša prava i stanje, u odnosu na zaštitu i obradu vaših osobnih podataka. Osnovne promjene mogu uključivati, ali ne i biti ograničene na, pokretanje novih usluga, postavljanje novih tehnologija i obradu vaših podataka u nove svrhe. Iz tog razloga, ako napravimo osnovne promjene ovih Pravila o kolačićima, poslat ćemo vam obavijest putem naših Usluga ili na drugi način i dati vam mogućnost da pregledate promjene prije nego što one stupe na snagu. Od vas će se tražiti pristanak na obradu vaših osobnih podataka u skladu s ažuriranim Pravilima. Ako ne pristanete na to, možda nećete moći koristiti svoj račun i usluge dostupne registriranim korisnicima.

Uz to, povremeno možemo napraviti manje promjene u našim Pravilima o kolačićima. Ove promjene mogu uključivati, ali nisu ograničene na, organizacijske i gramatičke promjene kako bi ova pravila bila razumljivija. Činjenica da nastavljate koristiti naše usluge nakon što objavimo ažurirana Pravila o kolačićima uz manje promjene znači da je obrada vaših osobnih podataka podložna ažuriranim Pravilima o kolačićima s manjim promjenama.

Pozivamo vas da povremeno pogledate ovu stranicu radi najnovijih informacija o korištenju kolačića.

Povratak na početak

18+ | Igrajte odgovorno | Važe opšti uvjeti korištenja sajta | Komercijalni sadržaj