Last updated 19 lipnja, 2024

Azijski tip klađenja sve je popularniji među hrvatskim igračima. Mnogi igraju azijski zbroj golova, pogotovo u završnici utakmica. Svoje poklonike ima i azijski hendikep, još jedna kompleksna oklada koju preferiraju iskusni igrači.

Pa iako je već dugo u ponudi domaćih kladionica, mnogi još uvijek ne znaju što znači azijski hendikep. Zato vam donosimo detaljnu analizu ove zanimljive opcije za klađenje.

Definicija azijskog hendikepa

Ako vas zanima što je azijski hendikep, morate znati da se radi o okladi koja se javlja u različitim oblicima. Prije svega pogađate hoće li favorit pobijediti s određenom razlikom suparnika ili će autsajder pružiti žestok otpor. Što je najvažnije, razlikuje se od europskog hendikepa po broju mogućih ishoda vaše oklade.

Azijski hendikep može se praktički svoditi na ishod bez neriješenog, kao i na jednostavni hendikep koji se zapravo pretvara u dvoznak ako odigrate kontra favorita.

No, najpoznatiji oblik azijskog hendikepa definitivno je onaj koji se igra na četvrtine. Kad je u pitanju azijski hendikep objašnjenje varijante s četvrtinama nešto je kompleksnije. Vaš ulog se zapravo dijeli na dvije oklade, s tri moguća ishoda.

Sve u svemu, kao i u slučaju azijskog zbroja golova ovaj tip hendikepa može biti vrlo koristan pri klađenju. Posebno to vrijedi ako igrate na krupne kvote.

Tipovi azijskog hendikepa i njihovo značenje

Azijski hendikep u nogometu pojavljuje se u različitim varijantama. Može to biti prilično jednostavna oklada, ali i pomalo kompleksna.

Donosimo ovdje pregled najpopularnijih tipova azijskog hendikepa. Neke od ovih oklada imaju svoje alternativne varijante pod drugim imenima. Naravno, poseban fokus usmjerit ćemo na specifični tip hendikepa koji je povezan isključivo uz azijsku školu klađenja.

Azijski hendikep 0 – ishod bez neriješenog

Ovo je najjednostavniji tip azijskog hendikepa. U pitanju je ništa drugo nego oklada na ishod bez neriješenog.

Drugim riječima, vi se kladite hoće li pobijediti favorit ili autsajder. U slučaju da dvoboj završi remijem, ulog će vam biti vraćen. Naravno, ako se radi o kombinacijskom listiću, tada će remi značiti da će se računati kvota 1.00 uz događaj koji ste odigrali.

Ovaj tip oklade ima svojih slabosti pa ga iskusni igrači rijetko igraju. Najveći problem je što nikad ne znate koliki će vam biti potencijalni dobitak na kombinacijskom listiću, budući da svaki remi ruši vaš ukupni tečaj.

Azijski hendikep na cijeli broj (±1, ±2 itd.)

Hendikep na cijeli broj ide uz prilično jednostavnu računicu. Njime oduzimate jedan gol favoritu i dodajete ga autsajderu. To znači da igranje azijskog hendikepa -1 na favorita znači da vam pobjeda s jednim razlike vraća ulog, a dva ili više razlike vam donosi punu isplatu.

Ako pak dodate +1 na autsajdera, tada vam i remi donosi isplatu, dok će vam poraz jedan razlike vratiti ulog. Tek poraz dva razlike znači da vaša oklada neće biti dobitna.

Osim na -1 i +1, ovaj tip azijskog hendikepa može ići i uz brojke 2, 3, 4 i 5. Sve ovisi o odnosu snaga dvije momčadi i koeficijentu na kojeg ciljate.

Azijski hendikep na pola broja (±0.5, ±1.5 itd.)

Ovaj tip azijskog hendikepa ne razlikuje se u odnosu na onaj klasični europski. U pitanju su dva znaka na koje može tipovati, jedinica i dvojka.

Ako je hendikep postavljen -0.5 na favorita, tada mora pobijediti s dva razlike kako biste pogodili vašu prognozu. Ako je pak +0.5 na autsajdera, tada vam neriješeno donosi dobitak, ali već uz minimalni poraz gubite.

Bilo da igrate 0.5, 1.5, 2.5 ili još veću cifru, povrata uloga ovdje nema. Ili ćete pogoditi vašu prognozu ili ćete promašiti. Zato možemo reći da se radi o najjednostavnijem azijskom hendikepu na koji se možete kladiti. Preferiraju ga oni igrači koji ima jasnu ideju kako će neka utakmica završiti.

Azijski hendikep na četvrtine (±0.25, ±0.75 itd.)

Ako pitate iskusne igrače, azijski hendikep značenje vuče prije svega iz svoje varijante s četvrtinama. Dijelimo ga na donju četvrtinu (±0.25) i gornju četvrtinu (±0.75). Pa ako odigrate hendikep -0.25, to znači da ste uplatili dvije oklade, na ishod bez neriješenog i hendikep -0.5.

Ulog vam se dakle dijeli na pola i potrebno je da pobijedi vaš favorit s jednim razlike, kako biste ostvarili puni dobitak. Ako bude neriješeno, pola uloga ćete izgubiti, a pola ćete vratiti. Ako vaš favorit izgubi, ostat ćete bez kompletnog uloga.

Azijski Hendikep

Azijski hendikep na četvrtine – ±0.25

U slučaju da odigrate na autsajdera +0.25, to znači da igrate dva uloga, jedan na ishod bez neriješenog, a drugi na +0.50. To znači da u slučaju neriješenog pola uloga dobivate nazad, a pola je dobitno. Pobjeda pak vašeg tima donosi punu isplatu, a poraz potpuni gubitak.

Zanimljivije je ako odigrate recimo -1.25 na favorita. Tada se vaš ulog dijeli na oklade -1 i -1.5. To znači da dobivate punu isplatu ako vaš tim pobijedi s dva ili više razlike. U slučaju pobjede jedan razlike, pola uloga ćete izgubiti, a pola će vam biti vraćeno.

Igranje hendikepa +1.25 na autsajdera razlikuje se samo po tome što ćete imati pola dobitnog uloga, a pola povrata, u slučaju polovičnog uspjeha.

Azijski hendikep na četvrtine – ±0.75

Recimo i par riječi o hendikepu -0.75 na favorita. Tada vaš ulog ide na oklade -0.5 i -1. U slučaju pobjede favorita s dva razlike, dobivate punu isplatu. U slučaju pobjede jedan razlike, dobivate na jednom ulogu, a vraćate drugi. Neriješeno pak znači da gubite u svim varijantama.

S druge strane, hendikep +0.75 na autsajdera znači da igrate +0.5 i +1, svaku varijantu s pola uloga. U slučaju poraza jedan razlike, pola uloga je gubitno, a pola vraćate. Neriješeno vam pak donosi puni dobitak, a poraz dva razlike gubitak kompletnog uloga.

Dakle, varijante azijskog hendikepa s četvrtinama čine klađenje zanimljivim. Čini se na prvi pogled nejasno. No ako znate da dijelite ulog na dvije različite oklade, tada ćete brzo shvatiti što donosi dobitak, a što vraća ulog ili osigurava polovičnu isplatu.

Prednosti azijskog hendikepa

Ovaj tip klađenja ima svoje prednosti. To posebno dolazi do izražaja prilikom klađenja uživo na nogometu. Tada su igračima na raspolaganju krupni koeficijenti.

Iskusni hrvatski igrači preferiraju ovaj tip hendikepa u završnicama utakmica. Tada ima smisla odigrati -0.75 ili -1.75 na favorita, ovisno o kretanju rezultata. Posebno interesantni tečajevi javljaju se ako odigrate na hendikep -1.75 ili čak -2.75, što ima smisla ako je velika razlika u kvaliteti između dvije momčadi.

Korištenje azijskog hendikepa moguće je i prilikom slaganja listića prije početka utakmica. No, važno je naglasiti da ozbiljni igrači više vole igrati ovu okladu pojedinačno, nego na kombinacijskom listiću. Razlog je što ne znate koliko ćete zapravo dobiti na svakom od azijskih hendikepa, što zbunjuje pri procjeni ukupne kvote na vašoj kombinaciji oklada.

Gdje igrati azijski hendikep?

Igranje azijskog hendikepa dostupno je u brojnim različitim kladionicama, uključujući i one hrvatske. Mnoge ga redovito nude na nogometu, u kombinaciji s jednako popularnim azijskim zbrojem golova. Naći ćete povremeno ovaj tip oklade u domaćim kladionicama, no ponuda je ograničena isključivo na najveća nogometna natjecanja.

Azijski hendikep u ostalim sportovima

Igranje azijskog hendikepa dostupno je prije svega na nogometu. No, javlja se i u nekim drugim sportovima. Izdvajamo hokej, gdje se nerijetko javlja hendikep -0.75 i -1.25 na favorita, kao i mnoge druge varijante.

Naići ćete na ovaj tip hendikepa u nekim kladionicama i na košarci. Drugi sportovi s loptom, od vaterpola i rukometa do bejzbola i ragbija također povremeno idu uz korištenje azijskog hendikepa.

Ova oklada zapravo je primjenjiva za svaki sport u kojem postoji razlika u kvaliteti između dva suparnika. No, istina je da online kladionice nude mogućnost igranja azijskog hendikepa uglavnom samo na najpopularnijim sportovima.

Najčešće postavljana pitanja

Iskusni igrači preferiraju korištenje azijskog hendikepa na četvrtine. Posebno zanimljiv je onaj od -0.75 na favorita, dok ima smisla i hendikep +0.25 na autsajdera. Varijante na pola broja ili na cijeli broj moguće je pokriti alternativnim okladama u online kladionicama.

Da, ova oklada daje solidne rezultate pri klađenju dok su utakmice u tijeku. Kvote su na azijskom hendikepu kompetitivne baš pri okladama uživo.

Nogomet je sport uz koji se najviše koristi ovaj tip oklade. Ne samo što je ponuda azijskog hendikepa najbolja uz nogometne utakmice, već je moguće ostvariti potencijalni puni ili umanjeni dobitak izborom pravih favorita.

Početna » Online klađenje » Što je azijski hendikep?

Najnoviji postovi

Klađenje na košarku: 7 koraci kako se kladiti na košarku

Ako želite igrati u kladionici, morate točno znati na koji se sport želite kladiti. Ako poznajete…

Najbolji igrač Europskog prvenstva 2024 – Predviđanja i kvote u Hrvatskoj

Nogomet je momčadski sport, no na velikim natjecanjima uvijek se istaknu i pojedinci. Tako će biti…

Najbolja Online Casina u Hrvatskoj Koja Nude Besplatne Vrtnje
8 online casina u Hrvatskoj koja nude besplatne vrtnje za igrače, srp 2024

Besplatne vrtnje su jedan od najzanimljivijih oblika bonusa u online casinima. Omogućuju igračima da isprobaju casino…

Kako Se Kladiti Na Pse
Kako se kladiti na utrke pasa: vrste oklada, strategije i taktike klađenja

Klađenje na utrke pasa može biti prilično uzbudljivo, no istovremeno komplicirano za početnike. Zato je potrebno…

Kako se kladiti
Kako se kladiti na sport? Vodič za početnike

Sportsko klađenje postaje sve popularnije u našoj zemlji. Stoga ne čudi da je i ponuda sportskih…

Bonus bez depozita
Bonus bez depozita – Kako funkcionira i zašto je popularan?

Bonus bez depozita najpopularnija je promocija koju nude online casina. To nije nikakvo čudo, jer igrač…